Петима кандидати за председател на ЕК ще сблъскат позиции в отворен дебат днес

OFFNews 23 май 2024 в 13:49 513 0

Снимка GettyImages

Този следобед в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел ще се проведе отворен дебат между водещите кандидати на политическите групи. Залогът е кой ще бъде избран за най-високата позиция в Европейския съюз – председател на Европейската комисия.

Дебатът ще започне в 16 ч. и ще продължи около два часа.

Темите, които ще бъдат обсъдени, са икономика и работни места - общият европейски пазар е от компетенциите на Съюза. Отбрана и сигурност, като се очаква да има сериозен сблъсък "за" или "против" обща европейска отбрана. Още повече, че Европа обсъжда възможността за нов общ европейски заем, именно за отбрана. Климат и околна среда, демокрация и лидерство, миграция,  иновации и технологии. 

Въпросите по горните теми ще бъдат задавани от публиката в пленарната зала, от зрителите в държавите членки (изпращани чрез социалните медии), и от двамата модератори. Кандидатите ще бъдат изправени и пред индивидуални въпроси/интервюта от модераторите, което е новост в дебата през 2024 г.

Позиции ще сблъскат представителите на "Европейската народна партия"- Урсула фон дер Лайен, на "Партията на европейските социалисти"- Никола Шмит, на либералите от "Обнови Европа"- Сандро Гоци, на "Зелените"- Тери Райнтке и на "Европейската левица"- Валтер Байер . Двете течения на крайната десница в Европа – "Европейски консерватори и реформисти" и "Идентичност и демокрация", не признават принципа за водещи кандидати. Затова и няма да присъстват представители на крайната десница.

През последните пет години председател на Комисията е германката Урсула фон дер Лайен, представител на "Европейската народна партия". Те отново се кандидатира за поста.

Кой ще е бъдещият председател на ЕК ще се обсъжда при закрити врата на неформална вечеря в Брюксел на 17 юни. Това ще е първи опит на евролидерите да намерят бъдещата нова или стара консенсусна фигура.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София