Първото независимо радио в Унгария ще бъде свалено от ефир

OFFNews Последна промяна на 09 февруари 2021 в 16:37 1215 0

Снимка www.klubradio.hu

Андраш Арато (с маската)

Първата независима радиостанция в Унгария ще спре да излъчва в неделя вечерта, след като загуби обжалване в апелативен съд на отнемането на лиценза си за нарушаване на правилата, предаде Франс прес.

Ръководителят на Клубрадио, Андраш Арато, определи това решение като "срамно и страхливо". Това предизвиква нови безпокойства за свободата на медиите в Унгария, подчерта той. "Ще обжалваме във Върховния съд", заяви Арато и обеща Клубрадио да продължи дейността си онлайн, като прикани слушателите да окажат подкрепа.

"В една диктатура няма място за свободните гласове", каза един от водещите по радиостанцията Янош Деши.

Клубрадио често е критикувало правителството на премиера Виктор Орбан, отбелязва АФП.

През септември м. г. Медийният съвет отказа да удължи срока на лиценза на медията, който изтича на 14 февруари. Създаденият през 2011 г. орган заяви, че радиото е внесло със закъснение административни документи два пъти в рамките на една година, но все пак му разреши да кандидатства отново за същата честота.

В момента Унгария е на 89-о място от 180 държави в световната класация за свобода на медиите, изготвяна от неправителствената организация "Репортери без граници". Страната беше на 23-о място през 2010 г., когато Виктор Орбан се върна на власт, отбелязва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови