Парламентарни избори в Литва, 32 000 под карантина дадоха вота си от вкъщи

OFFNews Последна промяна на 11 октомври 2020 в 09:57 844 0

Гражданите на Литва са призовани от властите да си носят собствени писалки, като гласуват днес на парламентарните избори, възприемани като вот на доверие за премиера Саулюс Сквернелис за справянето с коронавирусната криза, предава Ройтерс.

Центристката партия "Литовски съюз на селяните и зелените" на Сквернелис, която е водеща в правителствената коалиция, е с близки прогнозни резултати според социологическите проучвания с дясноцентристкия Съюз "Отечество" - Литовски християндемократи, чиито корени са в антисъветското движение за независимост от 80-те години. При очаквана подкрепа за двете партии по около 15 на сто и още 15 други партии в изборните бюлетини е неизбежно образуването на управляваща коалиция след изборите, отбелязва БТА.

ТАСС цитира резултатите от друга анкета от септември, според които партията на премиера ще вземе 21,2 на сто от гласовете, следвана от консерваторите с 16,3 и социалдемократите с 12,8 на сто.

През седмицата имаше предварително гласуване на избирателни пунктове на открито и на гишета без напускане на автомобила. Екипи в предпазни облекла посетиха 32 хиляди гласоподаватели, самоизолирани у дома, за да пуснат бюлетините си.

Досега в Литва с население под 3 милиона са регистрирани 8714 случая с коронавирус, вкл. рекордните 205 от събота, и 103 починали.

Съгласно литовската смесена изборна система около половината от мандатите в 141-местния Сейм ще бъдат избрани днес по пропорционални листи. За останалите места ще се гласува мажоритарно, като евентуалните балотажи са насрочени за 25 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови