Папа Франциск предупреди, че Италия е изправена пред демографска зима

OFFNews 14 май 2021 в 18:23 2625 0

Папа Франциск обяви, че разходите за отглеждане на деца са прекалено високи и че родителите се нуждаят от помощ в страни като Италия, за да се преодолее ниската раждаемост, която заплашва бъдещето им, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Пред конференция, посветена на слабата раждаемост, главата на Римокатолическата църква се позова на анкети, според които повечето млади хора искат да имат деца, но се опасяват от разходите.

"Мечтите им за нов живот, семената на възраждането на страната, застават срещу демографска зима, която е студена и мрачна", каза той. По думите на Франциск, за да има добро бъдеще, трябва да се полагат грижи за семействата и особено за младите семейства, "обзети от опасения, които рискуват да парализират техните житейски планове".

В реч на същата проява премиерът Марио Драги каза, че в Италия миналата година е имало 404 000 раждания, най-малко, откакто се води такава статистика, и с 30% под предишната рекордно ниска раждаемост преди 12 г. По думите му през 2020 г. починалите в Италия са общо 746 000 отчасти заради пандемията.

"Италия без деца е Италия, която не вярва в себе си и не планира своето бъдеще. Това е Италия, осъдена на бавно застаряване и изчезване", подчерта Драги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови