Опозиционна антикорупционна партия спечели изборите в Словакия

OFFNews 01 март 2020 в 16:34 1576 0

Антикорупционната опозиционна партия "Обикновени хора и независими личности" (ОЛаНо) печели парламентарните избори в Словакия, предадоха Франс прес и Ройтерс на базата на окончателните резултати от преброяването на гласовете.

ОЛаНо получава 25.02% от гласовете, изпреварвайки управляващата партия "Смер", подкрепена от 18.29 на сто от избирателите. Подкрепата за ОЛаНо - движение с проевропейски и пронатовски позиции - нарасна през последните седмици поради скандала с убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му.

Игор Матович заяви, че ще разговаря с лидерите на три други дясноцентристки партии, за да сформират правителство, за да имат над 90 места в парламента със 150 депутати. Сегашните коалиционни партньори на "Смер" - ултранационалистите от "Словашка национална партия" и партията на етническите унгарци "Мост-Хид" не успяха да влязат в парламента.

Не се оправдаха и очакванията, че крайнодясната "Народна партия "Наша Словакия" на Мариан Котлеба може да подобри позициите си, тъй като получи по-малко от 8% от гласовете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови