Опитаха да убият главния помощник на украинския президент (допълнена)

OFFNews 22 септември 2021 в 15:25 2105 0

Първият помощник на украинския президент Володимир Зеленски - Серхи Шефир, е бил нападнат в засада, а колата му е била обстрелвана, съобщиха украински медии, цитирани от БНР. Автомобилът на Шефир е бил нападнат в близко до Киев село.

"Повече от 10 куршума удариха колата. Шофьорът е сериозно ранен", заяви съветник на вътрешния министър Антон Херащенко във Фейсбук и добави, че изстрелите са произведени от автоматични оръжия.

Давид Арахамия, председател на парламентарната група на президентската партия „Слуга на народ“, посочи три възможни причини за опита за покушение: „поздрав“ от организираната престъпност, „руска следа“ и „дейност на Шефир срещу олигархията“.

Арахамия заяви, че Шефир не е имал охрана.

Нападението срещу мен е целяло да сплаши ръководството на Украйна - такава хипотеза изказа самият Шефир, цитиран от Ройтерс.

"Покушението е било извършено с цел сплашване на висшия ешелон на властта. Мисля, че това няма да уплаши президента", заяви Шефир на съвместен брифинг с вътрешния министър Денис Монастирски.

Украинският президент Зеленски е в Ню Йорк за Общото събрание на ООН. Той заяви, че ще има твърд отговор на опита за убийство на съветника му, но няма представа кой стои зад престъплението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!