ОЛАФ хвана България в измама при два водни проекта

Европейската служба препоръчва страната ни да върне доброволно 12 млн. евро

OFFNews 30 ноември 2022 в 20:45 28023 3

Итала

Снимка ЕС

Виле Итала

Европейската служба за борба с измамите със средства от бюджета на ЕС (ОЛАФ) съобщи, че е завършила проверката по четири случая, два от които в България, а останалите в Румъния и Унгария. Службата препоръчва нашата страна да възстанови близо 12 млн. евро по проверените проекти заради открити нередности.

В първия случай разследването на ОЛАФ е установило, че пречиствателна станция за отпадъчни води у нас, завършена през 2012 г. като част от европейски проект, никога не е започнала да работи. Съоръжението създава заплаха за общественото здраве и околната среда, се посочва в съобщението. След приключване на разследването ОЛАФ препоръчва да бъдат възстановени 4,8 милиона евро.

По втория случай в нашата страна е проверен проект за водоснабдяване и отпадъчни води. След сигнал от анонимен източник са били оценени пет договора за строителство и надзор по проекта. Събраните доказателства предполагат, че са били представени фалшиви документи в процеса на възлагане и че необичайна дейност е била одобрена като част от изпълнението. ОЛАФ препоръчва да бъдат възстановени 6,9 милиона евро, както и да бъде заведено дело.

В Румъния е бил проверен процесът на възлагане на обществени поръчки за подобряване на ВиК съоръжения и е установена предполагаема измама. Службата е препоръчала да бъдат възстановени 6,5 милиона евро и да бъде потърсена наказателна отговорност на извършителите. В Унгария при проверка на сходен проект е било открито, че не се постига целта за пречистване на водите, затова се препоръчва възстановяване на над 1,3 млн. евро.

Разкритията означават, че парите следва да бъдат върнати в бюджета на ЕС и използвани в полза на гражданите, а не за обогатяване на измамниците, коментира по повод на разкритията генералният директор на ОЛАФ Виле Итала, се казва в съобщението на службата, цитирано от БТА.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  -1845

  3

  ob1

  01.12 2022 в 09:45

  11.7млн евро в чекмеджето на тиквата. Сега понеже няма да излязат от там, ще излязат от нашите джобове. Благодаря на ГРОБ!

  1005

  2

  Бакалина

  01.12 2022 в 08:08

  600,000 гарантирани гербо и подмяно педерасите!

  4638

  1

  Того

  01.12 2022 в 05:15

  Кои проекти? Коя община? Кой кмет бандит?
   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София