Обвинен за убийството на журналиста Ян Куциак бе осъден за измама

OFFNews Последна промяна на 13 януари 2021 в 09:48 1152 0

Върховният съд на Словакия осъди бизнесмена Мариан Кочнер, който бе обвинен в убийството на разследващия журналист Ян Куциак, на 19 г. затвор по друго дело - за измама, предаде ДПА.

Също 19 г. затвор за фалшифициране на ценни книжа за около 70 млн. евро получи и бившият министър на икономиката Павол Руско.

През септември м.г. Мариан Кочнер беше оправдан за участие в убийството на Куциак и годеницата му. Специализираният наказателен съд оправда и предполагаемата съучастничка на бизнесмена Алена Жужова. Присъда получи само третият обвиняем Томаш Шабо, който беше осъден на 25 г. затвор. Прокуратурата обжалва присъдата.

Бизнесменът Мариан Кочнер е популярен с острия си тон и заплахите към журналисти. По време на телефонен разговор той е заплашил Куциак и семейството му, като запис от него беше публикуван в “Актуалити”, медията, в която работеше журналистът.

27-годишният Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова бяха застреляни през 2018 г. в село край столицата Братислава. По това време разследващият журналист е пишел за предполагаеми връзки между италианска престъпна групировка и хора, приближени на тогавашния премиер на Словакия Роберт Фицо. Убийството предизвика масови демонстрации в страната и смяна на правителството без предсрочни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови