Нови ограничения в Европа заради COVID-19

OFFNews 05 октомври 2020 в 08:50 11311 1

Европа продължава да затяга мерките в опит да овладее заразата от коронавирус, предаде БТА.

От днес Чехия връща извънредното положение заради рекорден ръст на заразените. То ще продължи 30 дни и ще даде възможност на правителството да предприема мерки за социални ограничения.

Френското правителство също обяви затягане на мерките. Новите ограничения ще бъдат въведени от вторник и ще бъдат в сила 15 дни. Париж затваря всички барове и повишава нивото на риска до максимум. Причина за строгите мерки е скокът на заболели.

Само в неделя, във Франция са регистрирани 12 565 нови случая на коронавирус. Очаква се днес премиерът Жан Кастекс да даде подробности за карантинните мерки, които ще действат през следващите две седмици.

Предварително е известно, че ще има промени в правилата за заведенията за хранене, за да могат да продължат работата си. Залите, в които се провеждат лекции в университетите, ще трябва да са пълни само наполовина.

Ръст на нови случаи на коронавирусна инфекция и във Великобритания - регистрирани са 10 000 носители на заразата - рекорден брой от началото на масовото тестване в страната.

За втора вълна вече се говори в Белгия и Нидерландия. По-строги карантинни мерки действат от днес и в Москва.

За разлика от Европа обаче, премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви, че в сряда ще бъдат вдигнати всички ограничения въведени заради коронавируса в Окланд.

Според нея страната отново е победила вируса.

Активните случаи в момента в Нова Зеландия са 40, а от началото на заразата са починали 25 души. Потвърдените случаи са по-малко от 1900. Първата вълна на коронавируса беше възпряна в края на май благодарение на строга изолация на национално ниво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови