Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Нов европейски пътен документ улеснява връщането на граждани на трети държави

OFFNews 15 септември 2016 в 17:06 2647 0

Снимка OFFNews

Европейският парламент в Страсбург

Предложение на ЕК за стандартизиран европейски пътен документ, който да ускори връщането на граждани на трети страни, пребиваващи незаконно на територията на държавите членки на ЕС без наличието на валидни паспорти или лични карти, беше прието от Парламента в четвъртък.

Ключова цел за европейските депутати бе да засилят характеристиките за сигурност и техническата защита на формуляра, така че да насърчат неговото признаване от трети страни. За да влезе в сила, новата регулация трябва да бъде одобрена и от Съвета на министрите, уточняват от пресцентъра на ЕП. 

Към момента органите на трети страни трудно признават пътните документи за връщане, предоставени от държавите членки, поради различни причини, включващи липсата на подходящи стандарти за сигурност, както и заради различаващите се формати на тези документи, се отбелязва в резолюцията на парламента, одобряваща регламента.

Проекторезолюцията, съставена от Юси Хала-ахо (ЕКР, Финландия), беше приета с 494 гласа „за“, 112 „против“ и 50 „въздържал се“.

Статистиката на Европейската комисия също посочва, че през 2014 г. в ЕС по-малко от 40% от решенията за връщане на незаконно пребиваващи граждани на трети страни са били изпълнени.

„Ниският процент на изпълнените решения за връщане подкопава сериозно доверието на нашите граждани в европейските политики за даване на убежище и имиграция. Това също така насърчава злоупотребите със системите за даване на убежище в Европа. Макар че стандартизираният формуляр за връщане на незаконно пребиваващи граждани на трети страни не е магическо решение, той е една стъпка във вярната посока, когато става въпрос за прилагане на съществуващото законодателство и решения“, каза Хала-ахо.

Новият регламент предвижда общ формат за европейски пътен документ, обновявайки необвързващата препоръка на Съвета от 1994 г. За да се предотврати подправянето и фалшификациите, хармонизираните формати на формуляра за пътни документи за връщане ще прилагат същите стандарти за сигурност като водни знаци, които са били приети през 2002 г. за издаването на визи от страните членки на ЕС на лица без валидни пътни документи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови