Нидерландски медии загубиха делото срещу правителството за информация за сваления малайзийски самолет

OFFNews 18 януари 2024 в 16:58 1673 1

полет

Снимка АФП/Архив

Останките от самолета.

Правителството на Нидерландия бе оправдано за това, че заради поверителност не е дало информация пред медиите, свързана със свалянето на малайзийския самолет от полет MH17, постанови Европейският съд, цитиран от ДПА и БТА.

Европейският съд заяви, че "поверителността на определен тип информация, свързана с авиационната безопасност, е оправдана и пропорционална".

Нидерландските медийни компании "Ер Те Ел Недерланд" и "Ер Те Ел Нюз" дадоха на съд правителството, след като властите отказаха искането на медиите за представяне на документи, свързани със свалянето на гражданския полет МН17 на 14 юли 2014 г.

Тогава сепаратисти, ръководени от Кремъл, свалиха самолета над Източна Украйна, който се движел по маршрут от Амстердам до Куала Лумпур в Малайзия. Всички 298 души на борда – пасажери и екипаж, загинаха.

Европейският съд отбелязва в решението си, че става дума за ограничаване на свободата на информация и правото на свобода на изразяване, но изтъква, че поверителността е ключова при споделянето на данни, засягащи авиационната сигурност.

Съдът в Люксембург допълва, че обществеността и медиите може да получат информация за полета от други източници, а регулаторните органи са свободни да публикуват информацията, ако това не застрашава авиационната безопасност.

Случаят сега се връща обратно в нидерландската съдебна система, където съдебен състав трябва да вземе решение по въпроса в съответствие с произнасянето на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика