Нидерландия въвежда задължителен PCR тест за пристигащите в страната

OFFNews 29 декември 2020 в 12:22 1749 0

Снимка pixabay

Нидерландия въвежда задължителен PCR тест за пристигащите с въздушен, морски, железопътен и автобусен транспорт, съобщиха от МВнР.

От днес всички пристигащи ще трябва да представят негативен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в страната.

Изискването важи и за транзитни пътници, които не напускат транзитната зона на летищата, но няма да се прилага за влизащите в Нидерландия с автомобил, както и към шофьорите на тежкотоварни превозни средства. 

Пристигащите с въздушен транспорт от държави извън ЕС/Шенген ще трябва да представят и попълнена декларация за наличието на негативен резултат за COVID-19.

Ако гражданите, пътуващи към Нидерландия, не успеят или откажат да представят отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19 преди отпътуването им към страната, те няма да бъдат допуснати да се качат на самолета. 

Резултатът от теста трябва да бъде на английски, немски, френски, испански или нидерландски език, като документът трябва да отговаря на следните изисквания: молекулярен PCR тест за Sars-Cov-2, отрицателен резултат, да съдържа името и фамилията по паспорт на пътника, кога е направен тестът и да съдържа информация за института или лабораторията, в които е извършен той.

От Министерството на външните работи на Нидерландия изтъкнаха, че отрицателният PCR тест не отменя силно препоръчителната 10-дневна карантина за пристигащите от държави с "оранжев" и "червен" код, вкл. България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови