Няма да ни трябват визи за Англия след Брекзит, твърди Гардиан

Великобритания може изобщо да не напусне ЕС, прогнозира лидерът на либерал-демократите

OFFNews 17 август 2017 в 15:34 6497 0

Снимка Pixabay

Гражданите на страните от ЕС няма да имат нужда от визи за Великобритания и след Брекзит, съобщава британският вестник "Гардиан".

Информацията не е обявена официално, но вестникът се позовава на високопоставен източник от правителството.

Очаква се свободното влизане в страната да залегне в плана за новата имиграционна политика на Обединеното кралство, който ще бъде публикуван до края на годината.

Липсата на визов режим обаче не означава автоматично, че гражданите на ЕС ще могат да останат за неограничен период на Острова, уточнява източникът на вестника. Ако те искат да работят във Великобритания, ще трябва да отговарят на новите имиграционни условия.

Очаква се Брекзит практически да влезе в сила от март 2019 г.

Междувременно новоизбраният лидер на Либералните демократи, една от основните партии във Великобритания, коментира, че има "значителна вероятност" Брекзит изобщо да не се случи. "Въпреки че правителството и Джеръми Корбин (лидер на лейбъристите - б.р.) са на различни позиции в много отношения, те са абсолютно на една и съща вълна за Брекзит и много от хората, които гласуваха на лейбъристите преди няколко седмици, вероятно не са наясно, че ръководството се занимава с варианта при Брекзит да напуснем единния пазар", коментира председателят на Либералните демократи сър Винс Кейбъл.

"Другият фактор, който мисля, че самото правителство осъзнава ясно едва сега, е че целият процес (по Брекзит - б.р.) е ужасно сложен", добавя лидерът на либерал-демократите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови