Напрежение в Гърция заради носенето на маски в училищата

Всички учители задължително се тестват за коронавирус, вече има случаи на заразени преподаватели

OFFNews 09 септември 2020 в 14:18 2612 0

Новата учебна година в Гърция предизвика напрежение сред родителите заради изискването за носене на маски в училище, предаде БТА.

Недоволните се разделиха в мненията си - едните протестират срещу задържителното носене на маски, други не искат да пуснат децата си на училище, ако всички не са с маски.

Гръцкото министерство на образование е категорично - маските са задължителни за всички ученици.

По думите на председателя на учителския съюз Танасис Кикинис вече има и заплахи за саморазправа с учителите. 

В същото време много родители са се обърнали към съдебните власти с искане за отмяна на задължителните маски с мнение, че се нарушават правата на учениците. Други изискват официален документ от училищните власти, че маските не се отразяват на здравето на децата.

Родителите, които считат, че маските са необходими, също заплашват, че няма да пуснат децата си на училище, ако всички не са с маски.

Говорителят на правителството Стелиос Пецас заяви, че наредбата не подлежи на промяна и маските са задължителни за всички ученици по време на учебните занятия и то от първи клас на началното училище.

В предучилищна възраст са препоръчителни. По нареждане на министерството на здравеопазването всички учители задължително преминават през тест за коронавирус преди първия учебен ден.

Вече има случаи на заразени преподаватели и училищата се дезинфекцират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!