Направиха на нищо Словения при представянето на европредседателството й в Страсбург

OFFNews 06 юли 2021 в 22:10 7110 0

Снимка EU 2021

Представянето на приоритетите на Словения за шестте месеца, през които ще бъде председател на Съвета на ЕС, беше съпътствано с унищожителни критики към премиера Янез Янша в пленарната зала на Европейския парламент.

Причините - проблемите с върховенството на закона и свободата на словото в страната.

Европейската прокуратура

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разкритикува страната, че все още няма назначен свой делегиран прокурор в Европейската прокуратура. 

През май словенският премиер Янез Янша спря процедурата за избор на делегирани прокурори.

Председателят на ЕНП Манфред Вебер също призова страната незабавно да посочи свой представител в Европейската прокуратура. Вебер заяви още, че "върховенството на закона не е проблем на отделните държави, а на целия Съюз". 

Ираче Гарсия от Прогресивния алианс на социалистите и демократите също призова страната да назначи свой делегиран прокурор.

Малик Азмани от "Обнови Европа" заяви още, че "ЕК не би трябвало да одобрява отпускането на средствата по вашия план за възстановяване, преди в Европейската прокуратура да са назначени независими словенски прокурори".

Янша отговори, че "има много други проблеми, които са много по-важни от този, по който сега губим време". Той все пак обеща, че Словения ще има свой делегиран прокурор - въпреки забавянето.

Свободата на медиите

"Моля, спрете да тормозите журналисти и съдии", каза евродепутатът от "Обнови Европа" Малик Азмани, който обвини Янша в "дребнава политика".

Премиерът отговори на критиките за влошаващата се свобода на словото в страната с думите: "Сега за трети път съм начело на словенското правителство. Всеки път индексът на свободата на медиите в Словения се покачва, можете да проверите това."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови