Над 1 млрд. COVID ваксини се предлагат на черния пазар

OFFNews Последна промяна на 14 април 2021 в 17:40 1104 0

ЕС е установил, че престъпници предлагат на черния пазар 1,1 милиарда дози ваксини на стойност 15,4 млрд. евро. Това съобщи Европейската комисия при представянето на предложения за подобряване на противодействието на организираната престъпност, предаде БТА.

Мнозинството от европейските престъпни групи (70 на сто) сливат дейността си с икономиката и "изпират" придобитите средства, 60% участват в корупция, 80 процента използват в престъпленията си законов бизнес. Престъпните групи най-често са свързани с производство и разпространение на наркотици, каналджийство, покупко-продажба на имоти, трафик на хора и незаконна дейност в интернет, сочат данните.

Комисията отбелязва, че при трафика на хора 60 на сто жертвите са принудени да проституират, а 15 на сто - да полагат труд при незаконни условия. Мнозинството от жертвите на трафик (72%) са жени, около половината от тях са граждани на ЕС.

ЕК предвижда до 2025 г. да бъде подобрено полицейското сътрудничество, да бъдат вложени допълнителни сили в противодействие на основните престъпни дейности, да бъдат пресечени възможностите за "изпиране" на незаконно придобити средства, както и работата на правораздавателните власти да бъде съобразена с цифровизацията.

Според комисията е необходимо преразглеждане на част от европейското законодателство, свързано с противодействието на организираната престъпност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови