Фон дер Лайен: Парите на ЕС трябва да са защитени от липса на върховенство на закона

OFFNews 16 септември 2020 в 09:58 4945 1

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще изнесе днес пред Европейския парламент годишната си реч "За състоянието на съюза" - една година след началото на своя мандат.

Речта на Фон дер Лайен можете да гледате директно тук в превод и на български език от 10:15 ч: 

Какво каза Урсула фон дер Лайен?

Речта на председателя на ЕК продължи час и 30 минути. В нея тя не спомена България и ситуацията у нас.

Тя постави категорично акцент върху обвързването на европейските средства и върховенството на закона, респ. защитата им от измами. "Това не подлежи на преговори", отсече Фон дер Лайен. "Парите от европейския бюджет трябва да са абсолютно защитени от липса на върховенство на закона, а европейските ценности не са за продан", подчерта тя.

Коронакризата

Председателят на ЕК запчона речта си с предизвикателствата и постигнатото от съюза по време на пандемията. Тя подчерта като огромни успехи свършеното от здравните работници и отварянето на зелени коридори в Европа. Фон дер Лайен съобщи и че Европейският съюз ще създаде своя собствена агенция за биомедицински изследвания и догодина ще свика световна здравна среща на високо равнище, в опит да се подготви по-добре за бъдещи пандемии. 

По думите на председателката пандемията не показва тенденции към отслабване. Тя предложи предожи съвместно разработване и разпределение на лекарства в рамките на общността и формиране на обща медицинска система - европейски здравен съюз.

Минимална заплата

"Всеки трябва да има достъп до минимална заплата или чрез колективно договаряне, или чрез установена по закон минимална заплата", подчерта тя. Фон дер Лайен добави, че самата тя е силен привърженик на колективното договаряне. По думите ѝ европейската политика в тази област трябва да се съобрази с националното законодателство на страните членки, но с желание минималното заплащане да носи пълноценен живот.

Суперкомпютри

Европейската комисия ще инвестира 8 милиарда евро в производството от ЕС на собствени суперкомпютри за постигане на дигитален суверенитет, каза още Фон дер Лайен.

Климат

За да станем първия климат-неутрален континент, предлагаме да увеличим целта за намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. на 55%. Осъзнавам, че това за някои е твърде много, а за други – много малко. Но икономиката и индустрията ни могатд а се справят.

Няма място за ЛГБТ-свободни зони

Председателят на ЕК отправи остри критики срещу хомофобските политики на полското националистическо правителство, като каза, че в Европейския съюз "няма място" за райони като обявените в Полша "зони, свободни от ЛГБТ". "Зоните, свободни от ЛГБТ, са зони, лишени от човечност. А те нямат място в нашия (Европейски) съюз", заяви Фон дер Лайен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

17.09 2020 в 01:42

Айде намерила се защитничка.
Ти кво направи с парите на Бундесфера, а? Сега собствената ти страна не е способна да воюва и с Ватикана.