Марин льо Пен предложи съюз на Джорджа Мелони за евровота

OFFNews 26 май 2024 в 20:24 1708 0

Льо Пен

Снимка БТА/АП

Марин льо Пен

Френският крайно десен политик Марин льо Пен заяви, че би искала да си сътрудничи по-тясно с италианския премиер Джорджа Мелони, предадоха ДПА и БТА.

"Сега е моментът да се обединим", заяви Льо Пен пред италианския вестник "Кориере дела сера" по време на предизборна проява в Северна Франция през уикенда.

Очаква се "Национален сбор" на Льо Пен да разгроми партията на френския президент Еманюел Макрон на изборите за Европейски парламент след по-малко от две седмици, което е част от по-широкия подем на крайната десница в няколко държави от ЕС.

"Ако успеем, можем да станем втората по големина група в Европейския парламент. Мисля, че такава възможност не бива да се пропуска", заяви Льо Пен.

Тя и Мелони са съгласни по ключовите въпроси, отговори Льо Пен на въпроса какво има да каже на италианския премиер, която встъпи в длъжност през 2022 г. Един съюз "би бил наистина полезен", каза Льо Пен.

Двете принадлежат към две различни политически групи в Европейския парламент.

"Националният сбор" на Льо Пен се намира в дясната група "Идентичност и демокрация" (ИД), докато "Италиански братя" на Мелони, която има неофашистки корени, принадлежи към групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

В групата на ИД се отвори сериозен разрив заради "Алтернатива за Германия" (AзГ). Поводът беше изказването на водещия кандидат на AзГ за изборите Максимилиан Кра, че не всички членове на СС, нацистка паравоенна група, са били престъпници.

Това доведе до осъждане от страна на партията на Льо Пен, която се опитва да се отърси от антисемитската си репутация, и в крайна сметка до изключването на AзГ от групата на ИД.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?