Малките ученици в Дания се връщат в училище

OFFNews 15 април 2020 в 19:36 1936 0

Снимка Pixabay

Дания разхлабва мерките срещу пандемията и позволява на децата на възраст до 11 години да се върнат в яслите, градините и училищата.

Датското правителство е първото в Европа, което отваря образователните институции след началото на епидемията от COVID-19. Дания бе и една от първите държави, наложили ограничения срещу заразата. Всички градини и училища бяха затворени на 12 март.

Решението идва, след като броят на новозаразените се понижи. Според някои обаче тази стратегия носи рискове. Родители започнаха петиция срещу отварянето на училищата под надслов "Детето ми не е опитно свинче".

"Чувстваме се леко притеснени и ще трябва да сме сигурни, че се спазват правилата за хигиена", коментира пред Би Би Си представител на Съюза на учителите.

Изискването е децата да стоят на два метра разстояние в час.

Вдигането на забраната за най-малките деца да посещават училище и градина идва, след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен начерта пътна карта за поетапно вдигане на мерките в Евросъюза. Тя обаче подчерта, че това не е нужно да става веднага, а да се вземе предвид намаляването на броя заразени, капацитета на здравните системи и готовността за отговор на пандемията.

По последни данни до вчера в Дания имаше 309 смъртни случая от новия коронавирус, от които 10 в последното денонощие. Заразените в страната са 6681 - 170 за последния ден.

В последните дни в още няколко европейски страни част от ограниченията бяха вдигнати.

Австрия позволи на малки магазини да заработят. Ще могат да се практикуват тенис, голф и други спортове на открито.

Облекчаване на мерките в пет стъпки обяви и Чехия.

В Испания бе позволено на работници да се върнат на работните си места, дори ако не са в жизненоважни сектори.

Италия разреши да отворят книжарници и магазини за детско облекло в някои райони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews