Луфтханза се кани да съкрати 22 000 работни места заради кризата с коронавируса

OFFNews 11 юни 2020 в 12:34 2778 0

"Луфтханза" (Deutsche Lufthansa) обяви, че планира да съкрати 22 000 работни места на пълен работен ден по целия свят, като част от борбата на компанията с негативното въздействието на ограниченията за пътуване, причинени от кризата с коронавируса.

Плановете на авиокомпанията са половината от засегнатите да бъдат в Германия. Ще бъде намален и броят на самолети в експлоатация с около 100.

"Възстановяването на търсенето в сектора на въздушния транспорт ще бъде бавно в обозримо бъдеще", подчертават от "Луфтханза".

"Без значително намаляване на разходите за персонал по време на кризата, ще пропуснем шанса за по-добро ни рестартиране след кризата и ще рискуваме Lufthansa Group да излезе от нея значително по-слаба", заяви ръководителят на човешките ресурси на авиокомпанията Майкъл Нигеман.

Позициите на до 26 000 нейни служители в момента са излишни, което предполага, че ще бъдат съкратени много повече работни места, отколкото предвидените по-рано над 10 000. Тези 26 000 служители се равняват на 22 хиляди позиции на пълен работен ден.

През миналата седмица "Луфтханза" обеща широко преструктуриране - от хиляди съкращения на работни места до продажби на активи, тъй като компанията се стреми да изплати предоставената държавна помощ от 9 милиарда евро и в същото време да успее да се справи със задълбочаващите се загуби в лицето на пандемията от коронавируса, напомня БНР.

Тогава бе съобщено, че съкращаването на работни места ще бъде "значително повече".

Компанията се опитва да постигне споразумение с профсъюзите, за да накара служителите да работят на непълно работно време, както и други начини за намаляване на разходите за персонал, преди да проведе извънредно общо събрание на 25 юни, когато акционерите ще трябва да гласуват за договорения с държавата спасителен план.

Профсъюзът на стюардите и стюардесите поиска от "Луфтханза" да се ангажира с избягване на принудителните съкращения, като заяви, че ще работи усилено за постигане на споразумение до извънредно общо събрание.

Профсъюзът, представляващ пилотите, пък заяви, че членовете му са предложили да се намалят заплатите с до 45%, или общо в размер на около 350 млн. евро, но в замяна иска компанията да се опита да осигури възможно най-много работни места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!