Луфтханза получи финансова инжекция от 3 млрд. евро от германското правителство

OFFNews 25 май 2020 в 19:07 2658 0

Луфтханза се договори с германското правителство за спасителен план от 9 млрд. евро, според който държавата ще стане най-големият акционер в компанията с дял от 20%, потвърдиха днес двете страни, цитирани от Франс прес.

Мерките, които трябва да получат благословията на Европейската комисия и извънредно общо събрание на акционерите, включват кредит от 3 млрд. евро, гарантиран от Берлин, закупуване на акции за 300 млн. евро в рамките на увеличение на капитала, както и инжектиране на капитал от 4.7 млрд. евро без право на глас, уточни Луфтханза в комюнике.

Министерството на икономиката в Берлин обяви, че правителството получава две места в надзорния съвет на компанията, допълва Ройтерс.

Резултът ще бъдат големи ограничения върху заплатите на директорите и мениджърите.

Авиокомпанията се е ангажирала и с цели за устойчиво развитие, включително обновяване на флотилията.

Икономическото министерство коментира, че стабилизационният пакет отразява нуждите на Луфтханза и нуждите на данъкоплатците и служителите.

Авиокомпанията е изправена пред най-голямата финансова криза в историята си заради пандемията, която наложи около 90% от самолетите й да останат на земята. Загубите й достигнаха около 800 млн. евро месечно. Акциите на Луфтханза скочиха с близо 6 процента след постигането на споразумение, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови