Лондон плати 250 млн. паунда, за да остане в програмата на ЕС за иновации

OFFNews 02 април 2021 в 11:15 1960 0

Снимка pixabay

Британското правителство е взело решение в последния момент да даде допълнително 250 милиона паунда за да остане в програмата на ЕС за изследвания и иновации „Хоризонт Европа“. Университетите бурно аплодираха решението.

В изявление от Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия се казва:

„Тази инвестиция е в подкрепа на ангажимента на правителството да постави изследователската и развойната дейност в сърцевината на плановете за възстановяване след пандемията“.

Посочва се още, че решението ще помогне на брилянтните британски учени, изследователи и свързания с тях бизнес да черпят ползи като участници в най-голямата световна програма за изследвания, съобщава БНР.

След Брекзит Обединеното кралство запази участието си в „Хоризонт Европа“ благодарение на постигнатата търговска сделка, но университетите се опасяваха , че правителството няма да вложи необходимите средства директно, а ще се опита да ги събере от бюджетите за съществуващи изследователски програми.

Преди това цената за участието на страната бе просто част от вноската на Великобритания като член на ЕС.

Университетите бяха предупредили, че, освен че излизането от програмата би означавало голяма загуба за изследователската и развойната дейност в чисто финансово изражение, то ще направи Великобритания много непривлекателна за талантливите учени и ще отблъсне потенциални частни и чуждестранни инвестиции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови