Лондон планира да ореже правата на човека след Брекзит

Георги А. Ангелов Последна промяна на 13 септември 2020 в 13:02 7002 1

Снимка needpix.com

Британските власти смятат да се откажат от значителна част от общоевропейските норми в областта на правата на човека, съобщава днес в електронната си версия в. "Сънди телеграф".

По данни на изданието британското правителство работи над предложения за ограничаване на действията на законодателството за правата на човека в онези сфери, където съдебните органи "се се престарали" с неговото прилагане. Обсъжданите мерки засягат изключения от закона на правата на човека от 1998 година. Това може да лиши мигрантите и бежанците от възможността да използват законодателството, за да избегнат депортиране, но в същото време да защити британските военни от обвинения, свързани с дейността им в чужбина.

Както отбелязва изданието, плановете на правителството може да доведат до нова конфронтация с ЕС, доколкото Брюксел изисква от Лондон да се придържа към закона за правата на човека и Европейската конвенция за правата на човека, за да се осигури правно сътрудничество след излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12031

1

Holocene

14.09 2020 в 19:16

Вече няма да може платени от британския данъкоплатец адвокати да спират екстрадирането на криминални престъпници незаконно пребиваващи в страната, защото имали семейни интереси във Великобритания. По силата на въпросното европейско законодателство един престъпник не можа да бъде екстрадиран, защото имал котка.