Литва иска извънредно положение по границата с Полша заради притока на мигранти

OFFNews 01 декември 2021 в 21:54 2190 1

Литовското правителство ще поиска от 10 декември парламентът да обяви извънредно положение по границата си с Полша като част от усилията да предотврати трафика на мигранти.

Извънредното положение ще включва гранични проверки, фокусирани върху "подозрителни превозни средства", каза вътрешният министър Агне Билотайте, цитирана от бТВ.

Полша към момента осигурява единствения маршрут без проверки от Литва и Латвия до Германия, която е крайната точка за много мигранти, пристигнали през последните месеци в района през Беларус.

"Виждаме опити на нашите организирани престъпни групи да работят заедно с беларуски престъпници, за да организират трафика. Трябва да не допускаме тази вторична миграция да засили темпа си", каза Билотайте.

Освен това в петък правителството ще поиска парламентът да удължи съществуващото извънредно положение на литовската граница с Беларус, както и в лагерите, които приютяват пристигнали оттам мигранти.

Европейският съюз обвинява Беларус, че докарва със самолет хиляди хора от Близкия Изток и ги подтиква да преминат в блока през Полша, Литва и Латвия. Минск отрича. Посланиците на 27-те страни от ЕС одобриха пети пакет санкции срещу Беларус, насочени срещу 17 физически и 11 юридически лица, смятани за отговорни за кризата на границата между ЕС и Беларус. Наказателните мерки ще бъдат официално приети утре и ще влязат в сила.

Сред санкционираните компании са беларуската държавна авиокомпания "Белавия" и сирийската "Шам Уингс", посочват източници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови