Косово награждава Тръмп с “Орден на свободата”

OFFNews 18 септември 2020 в 11:58 1613 1

Снимка архив

Косово ще награди американския президент Доналд Тръмп с най-високото си отличие - “Орден на свободата”, заради ролята му при сключването на споразумението между Сърбия и Косово, предава Ройтерс.

Президентът на Косово е изпратил писмо до Тръмп, в което заявява, че американският президент ще получи най-високото държавно отличие, а двамата сътрудници на Тръмп - Ричард Грендел - американският пратеник за преговорите, и Робърт О’Браян - съветникът по национална сигурност, ще получат президентски медали за заслуги.

Споразумението между Сърбия и Косово беше сключено на пети септември. Новината, че двете държави ще нормализират икономическите си отношения, беше съобщена от Тръмп след двудневни преговори на високо равнище. Той я определи като първи “голям пробив” след 2008 г., когато Косово обяви независимост от Сърбия. Тогава американският президент, на когото през ноември му предстои да се изправи в надпреварата за Белия дом, заяви: 

"След една изпълнена с насилие трагична история и години на провалени преговори, моята администрация предложи нов начин за разрешаване на разногласията, чрез фокусиране върху създаването на работни места и икономическия растеж. Мисля, че това ще проработи много добре".

Към момента политическите преговори между двете страни са в застой.

Това е третото споразумение сключено с ролята на Вашингтон за последните няколко месеца - след това между Израел и ОАЕ и Израел и Бахрейн. Освен това Доналд Тръмп беше номиниран за Нобел за мир, като победителят ще бъде обявен през октомври. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови