Коронавирусът настъпва в Европа. Няколко държави отбелязаха рекорд на заразени

OFFNews 06 ноември 2020 в 18:47 3069 0

В редица европейски страни бе отбелязан нов рекорд на заболели от COVID-19. Германия за първи път регистрира над 20 000 нови случая за един ден, съобщи институтът "Роберт Кох", цитиран от БНР. Смъртните случаи за последното денонощие са 166. Федералната република е под частична карантина до края на месеца, за да се ограничи разпространението на вируса.

И Унгария регистрира рекордните за страната над 4700 нови случая. Смъртните случаи са 103 и това е първият път, когато в Унгария за един ден от коронавирус умират над сто души.

Унгарските власти въведоха тази седмица полицейски час. Ще бъде направен опит да се избегне затваряне на училищата, но част от медицинските операции ще трябва да бъдат отложени, защото болничните легла се запълват с пациенти с коронавирус, каза премиерът Виктор Орбан.

Рекорд постави и Полша, където бяха регистрирани 445 смъртни случая. Здравната система е изправена пред недостиг на болнични легла, оборудване и лекари.

В Австрия, където също има вечерен час и където властите затвориха кафенетата, баровете и ресторантите, регистрираха 6464 нови случая на заразяване с коронавирус през последните 24 часа.

Румъния за първи път прехвърли прага от 10 000 заразени за денонощие.

В контраст със засилващата се втора вълна от COVID-19 и в момент на затягане на мерки в цяла Европа - във Финландия броят на заразените намалява, а населението подкрепя ограниченията. Страната е единствената в Европейския съюз, в която броят на новите заразени е по-нисък в сравнение с предходните 15 дни. Здравните власти обясняват ситуацията с бързите действия на правителството, което въведе частична карантина през март и забрани влизането и излизането от столицата. След отмяната на тези мерки бяха въведени ефективни системи за тестване и проследяване на заразените с помощта на приложение.

Новите ограничителни мерки влизат в сила в Гърция от събота, 7 ноември, в 6.00 часа сутринта. Те предвиждат затваряне на магазините с изключение на супермаркетите и аптеките. Гражданите ще се нуждаят от разрешение, за да могат да излязат навън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews