Кметът на Куманово е с COVID-19, премиерът на Северна Македония и двама министри са в изолация

OFFNews Последна промяна на 16 април 2020 в 20:57 2606 0

Премиерът на Северна Македония Оливер Спасовски, вицепремиерът Буяр Османи и министърът на здравеопазването Венко Филипче не присъстваха на днешното заседание на Съвета за сигурност, на което се обсъждаше продължаването на извънредното положение на територията на цялата страна заради разпространението на COVID-19, съобщи телевизия "Телма", цитирана от БНР.

От кабинета на президента Стево Пендаровски посочиха, че държавният глава ще обяви какви решения са взети на заседанието.

Тримата членове на правителството вчера бяха на срещи в Куманово, на които присъства кметът Максим Димитриевски, за когото днес бе потвърдено, че е позитивен на коронавирус. По последни данни в Куманово има 263 болни и 10 починали, съобщи кметът.

Буяр Османи обяви във фейсбук, че въпреки взетите от него по време на срещата предпазни мерки - маска и ръкавици, остава в самоизолация до вторник, когато трябва да бъде тестван.

Кабинетът ще продължи да работи чрез онлайн връзка. В момента страната е управлявана от преходно правителство без парламент.

Президентът Стево Пендаровски подписа днес решение да удължи извънредното положение с още 30 дни. Тава беше и решението на Съвета за сигурност на Северна Македония.

"Досегашното извънредно положение изтича днес и то не може да бъде продължено, защото няма конституционни и законови основания за това. По предложение на правителството обаче в ситуация, когато парламентът е разпуснат, аз ще подпиша ново решение за обявяване на извънредно положение за период от 30 дни", каза президентът Стево Пендаровски след заседанието на съвета, цитиран от МИА.

В Северна Македония има потвърдени 1081 случая на COVID-19 и 46 починали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови