Кипър с вето за членството на Турция в ЕС

OFFNews 15 март 2016 в 15:50 2870 3

Снимка EPA

Доналд Туск и Никос Анастасиадис обсъдиха в Никозия евентуално членство на Турция в ЕС

Кипър няма да даде съгласието си за ускоряването на намиращите се отдавна в застой преговори на Турция с Европейския съюз за приемането ѝ в Общността, освен ако Анкара не изпълни задълженията си да признае републиката, съобщава "Ройтерс”.

Турция иска нейните граждани да имат безвизов достъп до Европа от юни и да се отворят нови преговорни глави от предприсъединителния процес на Турция към ЕС, като в замяна тя трябва да окаже помощ за възпирането на вълната от бежанци към Европа в една от най-тежките хуманитарни кризи след Втората световна война.

„Аз предадох на председателя на Европейския съвет Доналд Туск нашата позиция, че Република Кипър не възнамерява да даде съгласие за отварянето на каквито и да е преговорни глави, ако Турция не изпълни задълженията си, както е описано в преговорната рамка”, изтъкна президентът на Кипър Никос Анастасиадис след среща с Туск в Никозия.

За да бъде затворена една преговорна глава в предприсъединителния процес, се изисква съгласието на всички страни членки на ЕС.

Република Кипър е член на ЕС от 1 май 2004 година. През 1974 година една трета от острова е окупирана от турски войски.  Хиляди кипърски гърци са принудени да избягат за една нощ от домовете си на юг, губят цялото си имущество и никога повече не се завръщат в домовете си. Създадена е Севернокипърската турска република. Окупираните територии са разделени чрез „Зелена линия“, дълга 180 километра и охранявана от войски на Организацията на обединените нации. Тази граница минава през столицата Никозия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!