Кипър изгражда нов комплекс за мигранти с детски площадки и магазин

OFFNews 28 август 2021 в 12:48 2195 0

Кипър изгражда първата си интегрирана жилищна структура за настаняване на незаконни мигранти, която ще може да приема до 2000 души. Страната очаква нови бежански потоци от Афганистан.

Първият етап от строителството на новия мигрантски комплекс започва през септември и ще осигури настаняване на до 400 души, съобщи БНР. Той трябва да влезе в експлоатация през втората половина на следващата година, съобщиха от вътрешното министерство.

В комплекса ще бъдат изпращани хора, които напускат първоначалния приемен център, до окончателното разглеждане на молбите им за убежище. Целта е процедурата да завърши в рамките на 2-3 месеца.

Предвижда се в зоната да има детски площадки, спортни съоръжения, малък магазин за хранителни стоки, а децата ще посещават близкото основно училище. Живеещите в комплекса ще могат да излизат от него, но трябва да се връщат за нощуване.

Кипърските власти ускоряват проектите в отговор на увеличения брой търсещи убежище, тъй като се очакват нови бежански потоци към страната от Афганистан, заяви вътрешният министър Никос Нурис.

Приемният бежански център, към който се насочват всички новопристигнали на острова мигранти, е препълнен, като в него са настанени над 1000 души, двойно повече от капацитета му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови