Кьовеши предупреди за риск от измами с парите от ЕС за борба с COVID-19

OFFNews 12 май 2020 в 23:12 11637 2

Снимка Flickr/usembassyromania

Обещанието за големи суми пари от Европейския съюз в помощ на държави, засегнати от коронавируса, както и недостатъчният надзор върху фондовете вероятно ще доведат до скок в измамите и корупцията. Това предупреди главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши в интервю за агенция Ройтерс.

Докато подробностите от финансовите пакети на ЕС все още се прецизират, очакванията през следващите седмици са евролидерите да договорят сума от до 2 трилиона евро, като фондовете ще се прехвърлят през бюджета на общността.

Ако има повече фондове и ако е налице по-голяма гъвкавост в използването им, тогава аз наистина предчувствам, че ще имаме повече работа, отбеляза Кьовеши.

Не се планира обаче Службата на европейския главен прокурор да започне да работи на пълни обороти преди края на тази година. Кьовеши все още сформира екипа си от прокурори и устройва централата на службата в Люксембург. Този орган има вече има юрисдикция и ще оглави борбата срещу мащабната трансгранична престъпност, свързана с бюджета на ЕС, включително измами с ДДС, за които се смята, че костват на държавите членки над 64 милиарда евро годишно.

Според Кьовеши вече има признаци, че реакцията на Ковид-19 подтиква към по-непрозрачни практики, включително печеленето на договори за поръчки без обявяване на конкурс или използване на фалшиви документи за закупуване на медицинско оборудване или лекарства на раздути цени:

"Директните поръчки са много лесни за използване, защото ако някой иска да предостави договор без да е имало конкурентно наддаване, е много лесно да подпише такъв с компания със специален интерес или свързана с роднини или приятели."

Службата на Кьовеши има бюджет, който позволява ангажирането на едва 32 прокурори - абсурдно малък брой, като се има предвид обхватът на тяхната отговорност. Те ще имат юрисдикция в 22 от 27-те членки на ЕС, но се очаква броят на тези държави да се увеличи.

Кьовеши каза, че в първия ден на работа, предвиден понастоящем за ноември, се очаква в службата да постъпят 3000 дела за разследване, подадени от държави членки.

"И с всяка следваща година ще има по около 2000 дела повече. Трябват ни още пари и още прокурори", категорична е тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови