Йончева: Вървим към изграждането на общата европейска отбрана

OFFNews 22 октомври 2020 в 14:09 909 0

Европейският парламент направи още една крачка към изграждането на общата европейска отбрана, коментира Елена Йончева, член на групата на социалистите и демократите.

Във вторник евродепутатите приеха доклад за прилагането и управлението на Постоянното структурирано сътрудничество (ПСС). Докладчик от името на социалистите и демократите по него е Елена Йончева.

Нито една държава-членка не може да се справи сама с разностранните заплахи в сферите на сигурността и отбраната, пред които ЕС е изправен днес. Поради това е необходимо да бъде изградена система за ефективно и стратегически обосновано общо използване на ресурсите за отбрана на съюза.

С доклада не се настоява за увеличаване на разходите на държавите-членки. Напротив - постоянното структурирано сътрудничество ще предостави допълнителни средства за стимулиране и повишаване на отбранителните способности на съюза. Европейският отбранителен фонд на стойност 5.5 млрд. евро годишно ще насърчи развитието на иновативната и конкурентна промишлена база на отбранителната индустрия и ще допринесе за стратегическата автономност на ЕС.

Българските фирми ще имат възможност да извлекат преки ползи от двете програми във фонда. Като привличат финанси към одобрени проекти, те ще могат да подобрят дейността си, както и да увеличат производствената си база. Компаниите ще могат да участват на равнопоставени начала с едни от най-големите европейски оръжейни концерни в научно-изследователската и развойна дейност. Всичко това ще повиши конкурентоспособността на този отрасъл.

Фондът има две основни направления - научно-изследователска дейност и разработване и придобиване. По първото направление компаниите имат достъп до безвъзмездни средства за съвместни изследвания в областта на новаторските отбранителни технологии и продукти, изцяло и пряко предоставени от бюджета на ЕС. Второто направление насърчава сътрудничеството между държавите-членки при съвместното разработване и придобиване на отбранителна техника и технологии чрез съфинансиране от бюджета на ЕС.

Не на последно място – в доклада се отчита, че пандемията от COVID-19 показа, че съюзът не разполага с достатъчни правомощия в областта на здравеопазването, и трябва да бъдат създадени и приложени общи планове за управлението на извънредната ситуация в общественото здравеопазване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови