Йончева ще води мониторинговата група на ЕП, която идва у нас заради ''Магнитски''

OFFNews 20 юли 2021 в 20:38 2343 1

Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева ще бъде начело на делегацията на мониторинговата група на Европейския парламент по време на мисията ѝ у нас в края на септември, твърдят източници на БНР.

Решението за мисия в България беше взето единодушно на заседание на групата за мониторинг на демокрацията, на което бяха обсъдени наложените на Божков, Пеевски и Желязков американски санкции по закона "Магнитски".

Мониторинговата група е създадена, за да наблюдава демокрацията и върховенството на закона в България и е към комисията на Европарламента по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. 

В групата са включени 14 евродепутати - по двама от всяка политическа сила в Европарламента.

Единственият български представител в нея е Елена Йончева. Тя заяви, че ще се запознае със ситуацията на място и ще види какво се предприема за отстраняването на големите проблеми по върховенството на закона.

Йончева смята, че този път у нас ще бъде създадено редовно правителство, няма да се стигне до предсрочни избори наесен и затова посещението на групата ще се осъществи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови