Израел и Египет преговарят за нов газопровод. Изгода ще има и Европа

OFFNews 23 октомври 2021 в 17:14 2075 1

Израел и Египет преговарят за изграждане на сухопътен газопровод, който ще увеличи износа на израелски газ към съседа му, се казва в изявление на израелското министерство на енергетиката, цитирано от Ройтерс.

"Израел и Египет водят преговори за възможно сътрудничество в доставките на природен газ. Един от вариантите, които се проучват, след искане на Египет за по-нататъшни доставки на природен газ е газопровод на сушата", се казва в съобщението.

Тръбопроводът ще минава от Израел до египетската граница на Синайския полуостров и ще се експлоатира от Israel Natural Gas Lines - държавна корпорация. От компанията отказаха да коментират разговорите. 

Израел откри големи залежи на природен газ в Средиземно море, като основните находки започнаха да се разработват през 2009 г., а от миналата година страната изнася синьо гориво за Египет чрез подводен газопровод. Част от газа се рафинира и изпраща в Европа, където цените на синьото гориво се покачиха поради срив на доставките и нарастване на търсенето. Новият тръбопровод може да увеличи количеството, доставяно на европейските клиенти през следващите години.

Новият тръбопровод ще увеличи доставките на израелски газ за Египет с три до пет милиарда кубически метра всяка година, след като започне да работи, което се очаква до 2 г. Изграждането на новата връзка ще погълне около 200 млн. долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

23.10 2021 в 18:38

...дори и несъвместими неща се обединяват в името на изгодата,а ние вместо това качваме цените,дигаме рамене и казваме -нема изход....имаше изход,ама го пропуснахме-и Белене,и Южен поток,и връзката с Гърция,и какво ли още не-важното е Кратунката на Мартинчо и сие да е спокойна и да няма вътрешни противоречия...а тока и газта-до небето...няма значение-важното е,че има кой да плаща...а тъпаците са си тъпаци-те не се интересуват от нищо,освен от собствените си неща....
 
X

Да помогнем на украинските деца!