Юнкер с предложение от 16 точки за бежанската криза

OFFNews 24 октомври 2015 в 09:49 3825 3

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представи план от 16 точки за справяне с бежанската криза. Той ще обяви предложенията си по време на свиканата от Юнкер спешна среща за мигрантския поток през Балканите, която ще се проведе в неделя.

Юнкер настоява за създаване на контактна група, чиито членове да са представители на страните от ЕС.

Съседите трябва да работят заедно, а не един срещу друг, подчерта Юнкер, като припомни, че част от европейските страни затвориха за мигрантите своите граници, без да поискат съгласието на своите съседи.

Председателят на ЕК настоява всяко правителство да посочи свой представител в контактната група до 24 часа след спешната среща. Според него създаването на тази контактна група ще позволи ефективен обмен на информация за регистрираните мигранти.

В плана си Юнкер призовава да се увеличи възможността за прием на бежанци, като им се осигурят храна, медицинска помощ, санитарни условия и др. Страните, които не могат да си позволят това, трябва да прибегнат до механизма за гражданска защита на ЕС.

Освен това Юнкер настоява в Словения до сряда да бъдат изпратени 400 гранични полицаи допълнително, за да помогнат на страната, след като Унгария затвори границата си с Хърватия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!