Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Италианците гласуват за намаляване броя на депутатите

OFFNews 20 септември 2020 в 08:20 1968 0

Национален референдум за намаляване броя на депутатите от 945 на 600 души и местни избори се провеждат днес и утре в Италия. В над 60 000 избирателни секции са в сила мерките срещу разпространението на COVID-19.

За кметове се гласува в над 900 общини, а за административни ръководители в 7 области: Вале ди Аоста, Венето, Лигурия, Тоскана, Марке, Кампания и Пулия, където право на глас имат общо над 18 милиона италианци.

Най-голям интерес представлява изборът в традиционно „червената” област Тоскана, така както и в южната Пулия, където управлява демократическата партия. Според проучванията ще запазят настоящите си губернатори област Венето с Лука Дзая от „Лига”, област Кампания с демократа Винченцо Де Лука и Лигурия с Джовани Тоти , който миналият път спечели с Форца Италия , а сега се представя с партията си Cambiamo - Да променим!, съобщава БНР.

Противоречиви са мненията за евентуалния ефект от вота за лявоцентристкото правителство на Джузепе Конте. Експерти смятат, че при успех на опозицията е по-вероятно да се стигне до политически промени, а кабинетът на Конте да продължи работата си в извънредната ситуация, неблагоприятна за предсрочни избори.

Любопитен елемент от надпреварата е, че партиите не са постоянни във виждането си за референдума за намаляване броя на депутатите в парламента, защото при положителен отговор ще са наложителни промени и нов изборен закон.

Право на този вот имат над 46 милиона италианци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!