Италиански мафиоти били одобрени за социални помощи

OFFNews 20 май 2020 в 17:12 2558 0

Над 100 италиански мафиоти са получавали социални помощи, които сега ще трябва да върнат. Това съобщи днес националната полиция, цитирана от АФП и БТА.

101 членове на ндрангетата са кандидатствали и са били одобрени за т. нар. „граждански доход“. Това е вид социална помощ за най-бедните италианци. Става дума за изключително богати и близки до боса на страховитата калабрийска мафия хора. Част от тях дори са били на високи позиции в нейната йерархия.

Полицията в областта Калабрия отбелязва, че сред бенефициентите на социалните помощи е бил Алесандро Панунци - синът на италианския Пабло Ескобар - Роберто Панунци. Баща му е смятан от италианските и американските съдебни власти за един от най-големите трафиканти на кокаин в света. Панунци-младши често се хвалел, че „не брои парите, а ги тегли“.

Алесандро Панунци е женен за дъщерята на един от основните колумбийски производители на кокаин.

Италианската полиция е разследвала над 500 заподозрени, но се оказало, че „граждански доход“ са получавали неправомерно 101 от тях. Мафиотите ще трябва да възстановят общо около 516 000 евро. Полицията смята, че е предотвратила източването на още над 470 000 евро от държавната хазна.

Отпускането на т.нар. „граждански доход“ е едно от знаковите решения на предишното италианско популистко правителство - коалиция на антисистемното Движение „Пет звезди“ и крайнодясната партия „Лига“. Мярката обхваща общо 5 млн. италианци, които са под прага на бедност и има а цел да ги интегрира в обществото и да съживи икономическия растеж, като стимулира търсенето, отбелязва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови