Испания регистрира първа жертва в огнище на западнонилска треска

OFFNews 21 август 2020 в 11:29 1508 0

77-годишен мъж от Ла Пуебла дел Рио в испанската автономна област Андалусия е първата жертва на западнонилска треска, съобщава испанската национална телевизия по данни на регионалната администрация, цитирана от БГНЕС.

Мъжът е починал този четвъртък, след като състоянието му се е влошило в отделението за интензивно лечение на болница в Севиля, където бил приет за лечение. 

В Андалусия е регистрирано най-голямото огнище на западнонилска треска. То е засегнало 35 души от Кория дел Рио и Ла Пуебла дел Рио (Севиля). 32-ма от тях са хоспитализирани, а шестима са в отделения за интензивно лечение. 

Пациентите страдат от менингоенцефалит с по-голяма или по-малка тежест и са от двете общини, разположени в близост до блата край река Гуадалквивир.

Средната възраст на засегнатите е 60 години и сред тях има повече мъже (71%), отколкото жени.

Според СЗО около 80% от заразените не проявяват симптоми, докато при останалите 20%, заразата може да доведе до енцефалит или менингит в най-тежките случаи и да причини сериозно увреждане на мозъка, включително смърт.

По-малко от един процент имат тежки симптоми с неврологична локализация, а сред тях се наблюдава около 10% смъртност.

В допълнение към доказаните случаи сред населението, инфекцията е доказана при коне в Андалусия.

Западнонилската треска е заболяване, което се предава на хората чрез ухапвания от комари и може да засегне птици, коне и други бозайници. Заболяването обикновено протича леко или умерено тежко, с грипоподобни симптоми - температура, главоболие, отпадналост, възможна е и появата на макулопапулозен обрив, лимфоаденопатия, както и на гастроинтестинални смущения. При голяма част от заразените, инфекцията може да протече безсимптомно. По-тежки неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са редки, предимно при хора в напреднала възраст. Такива случаи са 1 на 140-320.

Все още няма лекарство, което да лекува пряко вирусната инфекция. Повечето хора се възстановяват напълно от болестта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!