Испания планира да забрани продажбата на бензинови и дизелови коли до 2040 година

OFFNews 15 ноември 2018 в 10:48 1952 0

Правителството на Испания обърна внимание на газовете от колите, които причиняват парников ефект и продължават да замърсяват въздуха и градската среда, пише El País. Министерството за опазване на околната среда предложи превозните средства на бензин и дизел да бъдат спрени от продажба от началото на 2040 г., както е планирано да се случи и във Великобритания и Франция. Броят на хибридните коли и тези с газова уредба също трябва да се намали според испанците. Депутатите предвиждат промяна в закон за климатичните промени и екологията, с която да прекратят компромисите, които правят с глобалното затопляне.

Мярката предвижда да се спре пренебрегването на климатичните промени - нещо, което се случва в повечето страни от Европейския съюз (ЕС). Докато навлизането на възобновяема енергия върви напред и се наблюдава добро и реалистично бъдеще, в което 100% от светлината ни ще идва от „чисти източници“, то прогнозите за бъдещето на транспорта не са толкова обещаващи. 26% от природните газове, отделяни в Испания, идват от превозните средства. Правителството предвижда, че ако се вземат тези мерки до 2030 г., 15% от емисиите ще намалят.

Текстът по предложението ще се разглежда от Конгреса преди приключването на тази година, но министерството вече е изпратило документите на всички партии. В него пише, че електрическите коли в света днес достигат 3,1 млн. броя, но експертите предвиждат, че през 2030  г. те ще се равняват едва на 40% от всички коли в движение. Според испанците, държавата им трябва да извърви много дълъг път. Към момента електрическите автомобили там са 46,500 хил., като 11 хил. от тях са туристически микробуси. По миналогодишни данни в Испания туристическите микробуси са 1 234 000 млн., от които 4 хил. електрически и 3 хил. хибридни.

Правителството възнамерява също така да работи с общините, за да може през 2050 г. те да забраняват движението по пътищата на коли, които изпускат вредни емисии. Изпълнителният орган също така предлага задължението за инсталиране на електрически пунктове за зареждане в бензиностанциите. Към момента обаче пунктовете за зареждане на електрически автомобили са в пъти по-малко от бензиностанциите, което също спира хората да си купуват такива автомобили.

Общата цел на правителството е бъдещият закон да намали вредните емисии до 230 млн. тона до 2030 г. Днес те се равняват на 339 млн. В допълнение, през 2030 г. 35% от потреблението на енергия в Испания трябва да бъде от възобновяеми източници и най-малко 70% от производството на електроенергия ще трябва да бъде чиста, според проекта на министерството. По отношение на дългосрочните цели за вредните емисиите в страната, през 2050 г. те трябва да бъдат намалени с 90% в сравнение с 1990 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови