Испания отмени карантината за страните от ЕС и Шенген. За Португали ограниченията падат на 1 юли

OFFNews 21 юни 2020 в 18:06 2913 0

Испания отвори границите си за страните от Европейския съюз и Шенгенското пространство, след като отпадна извънредното положение, продължило повече от три месеца. Вече ще може свободно да се пътува и между областите в самата Испания.

Единственото изключение е Португалия - там ограниченията ще отпаднат на 1 юли, тогава границите се отварят и за трети страни. Карантина не се предвижда и за туристите от Обединеното кралство, но тя не е премахната за влизащи във Великобритания.

Туристите, които пристигат в Испания, ще бъдат регистрирани и ще декларират дали са прекарали коронавирус. Проверката включва видимото здравословно състояние и мерене на температурата на пристигащите.

Регионалните власти в Мадрид изразиха притеснение, че може да има заразени без симптоми и поискаха още по-строг контрол.

Премиерът Педро Санчес обаче призова хората да бъдат внимателни и да спазват хигиена, за да се избегне втора вълна от COVID-19.

Испания, която е една от най-тежко засегнатите от пандемията държави, въведе в средата на март строга карантина, за да овладее разпространението на вируса, отнел живота на 28 000 нейни граждани. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови