Искат оставката на чешкия правосъден министър заради изказване за причините за взривовете във Върбетице

OFFNews 02 май 2021 в 22:13 3232 0

Зам.-шефът на Гражданската демократична партия на Чехия Збинек Станюра призова премиера да уволни министъра на правосъдието Мария Бенешова заради изказването ѝ за взрива във Върбетице, съобщи БГНЕС. В интервю за електронното издание novinky.cz от 29 април чешкият правосъден министър заяви, че има и други версии за причините за инцидента в складовете за боеприпаси във Върбетице през 2014 г.

Бенишова разказа, че е присъствала на заседание на правителството, когато е обсъждан инцидентът.

„Мнението ми е много сходно с това на президента (Милош Земан), след като ни предоставиха отчета на Службата за информация и сигурност (BIS)”, каза министърът.

Според нея има и други възможни версии за инцидента във военните складове, за който Чехия обвинява руски служби и предприе действия по дипломатически път, като изгони 18 служители на руското посолство. Преди това Земан каза, че има две възможни причини за взривовете - небрежност на служителите или действия на чужди спецслужби.

Според Станюра изказването на Бенешова показва, че в правителството има разкол и не всички членове на кабинета имат доверие на министър-председателя.

Това поставя под съмнение решенията по ключови въпроси на външната политика, които се отнасят до сигурността на чешките граждани, затова министърът „безспорно трябва да бъде уволнена“, цитира думите му „České noviny“.

По-рано стана известно, че премиерът Андрей Бабиш е извикал Бенешова на разговор, за да обсъдят нейното изказване.

Първият вицепремиер Ян Хамачек подчерта, че не трябва да се бърза с правителствените промени в навечерието на изборите, които ще се проведат след пет месеца.

По-рано в телефонен разговор с Бабиш американският държавен секретар Блинкен е заявил подкрепа за Чехия и действията ѝ по казуса за възможна руска връзка с взривовете във военните складове във Върбетице, довели до дипломатическа криза между Прага и Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови