Холандците казаха "не" на сближаване между ЕС и Украйна

OFFNews 07 април 2016 в 13:20 2679 5

62% от холандците са против установяване на по-близки отношения между Европейския съюз и Украйна, стана ясно от резултатите от проведения в сряда референдум. 

В допитването относно ратифицираното от Европейския парламент споразумение за асоцииране с Украйна са се включили 32% от възможните гласоподаватели, само 2% над долния праг на избирателна активност, необходим за признаване на резултатите.

Референдумът няма задължаващ характер и изходът от него не означава директно изключване на Холандия от споразумението. Въпреки това холандският министър-председател Марк Рюте призна, че ратифициране на договора в сегашния му вид би било непопулярно решение.  

Премиерът заяви, че ще се действа "стъпка по стъпка", като се потърси мнението на парламента и европейските партньори на страната. Според Рюте това може да отнеме седмици.

Споразумението предвижда политическо асоцииране на Украйна с Европейския съюз, свободна търговия и установяването на безвизов режим. 

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че страната му ще вземе вота предвид, но той няма да повлияе на плановете Киев за сближаване с ЕС.

"При всяко положение ще продължим да прилагаме споразумението за асоцииране с Европейския съюз, включително и задълбочено и обширно споразумение за свободна търговия", каза Порошенко, цитиран от Ройтерс.

"Ще продължим движението си към Европейския съюз", потвърди категорично държавният глава.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки