Германия забрани влизането на сезонни работници. Българите също са сред 'печелившите'

OFFNews Последна промяна на 25 март 2020 в 18:39 2950 0

В опит да спре разпространението на коронавируса в Германия вътрешното министерство забранява влизането в страната на сезонни работници, съобщи днес говорител пред ДПА, цитиран от БТА. От днес 17 ч. местно време (18 часа българско време) на германската граница сезонните работници ще получават отказ за влизане, посочи официалният представител.

Разпоредбата се отнася за работници от страни извън ЕС, Великобритания, страни от Евросъюза като България и Румъния, които не са част от Шенгенската зона, както и от Полша и Австрия, които временно върнаха граничния си контрол. Тези ограничения са "абсолютно необходими", за да се прекъсне веригата на заразяване, каза говорителят.

Председателят на германската фермерска асоциация Йоахим Руквид коментира, че забраната за влизане ще удари сериозно фермите в решаващ момент.

Местните стопанства са подготвени да приложат всички мерки за хигиена, за да предотвратят заразяването с COVID-19, каза той, като добави, че забраната за сезонните работници от чужбина трябва да бъде възможно най-кратка. Фермите за плодове и зеленчуци, както и лозарските стопанства спешно имат нужда от още работна ръка.

Годишно в германското селско стопанство работят близо 300 хил. сезонни работници, които идват предимно от Източна Европа.

В момента много ферми изпитват недостиг на работници. Германското министерство на селското стопанство създаде интернет портали, които да свързват фермите с хора, които искат да работят на полето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови