Германия почете скромно годишнината от края на Втората световна война

Президентът Щайнмайер призова немците да се върнат към национализма

OFFNews 08 май 2020 в 19:42 1864 0

Снимка БГНЕС

Германия отбеляза в Берлин скромно края на Втората световна война с участието на президента Франк-Валтер Щайнмайер, председателите на двете камари на парламента, на Конституционния съд и на канцлера Ангела Меркел.

„Споменът никога няма край, никога няма да се освободим от историята си. И не споменът ни тежи, а отричането му би ни тежало“, предупреди Щайнмайер в речта си.

Берлинчанката Кете Андерс, която била на 12, когато войната свършила, сподели, че е била сама, без семейството си, в бункера. "Беше тъмно, не познавах другите хора, а бомбардировките продължаваха безкрайно".

Под звуците на тромпета германският президент положи венец пред Neue Wache - основния мемориал в Германия за жертвите на войната и диктатурата.

"Да, 8 май 1945 г. донесе освобождението. Но не и в умовете и сърцата на хората", заяви Щайнмайер и допълни, че преди 75 г. германците са били освободени, а днес трябва сами да се освободят от опасността, отново да се върнат към национализма.

"Живеем в силна, устойчива демокрация, вече 30 години обединени, в сърцето на свободна и обединена Европа. Имаме доверието на нашите партньори и берем плодовете на политиката на сътрудничество. Днес ние, германците, можем да кажем, че днешният ден е ден на благодарността", отбеляза германският президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!