Гърция се разбра с кредиторите си

OFFNews 17 ноември 2015 в 10:35 2035 0

Снимка Архив

Гърция постигна споразумение с кредиторите си за финансовите реформи рано тази сутрин, съобщава Ройтерс.

Сделката премахва едно от основните препятствия пред отпускането на новата вноска от спасителния план за южната ни съседка.

Правителството на страната подписа ново споразумение на стойност 86 млрд. евро по-рано тази година, но плащанията по него се забавиха заради неразбирателство относно законовите разпоредби за просрочените данъчни задължения към държавата.

Финансовият министър на Гърция Евклид Цакалотос е заявил, че е постигнато съгласие по всички точки, след срещата си с представители на европейските институции и Международния валутен фонд.

Цакалотос е доволен, че гръцкият парламент вече може да ратифицира комплекта от реформи в закона, а финансовите министри на еврозоната може да одобрят заема още този петък.

Това ще позволи отпускането на 2 млрд. евро по програмата и още 10 млрд. за рекапитализацията на основните банки в страната.

Преговорите бяха в застой заради несъгласие относно нивото на защита на собственици на единствени жилища, които не могат да си платят ипотеките, погасяването на просрочени задължения по данъчни и пенсионни фондове и приходите от ДДС.

Около 25% от тази група, включваща семейства с доход под нивото на бедност са предпазени от конфискация на собствеността им, а за останалите бе постановена възбрана за тригодишен период, при условие, че те преструктурират дълговете си с техните банки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews