Гърция: Посещението на Ердоган във Вароша е безпрецедентна провокация

OFFNews 15 ноември 2020 в 19:50 1602 0

Посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Вароша - градът-призрак в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република, на годишнината от едностранното и незаконното й обявяване в турската част на разделения остров, е безпрецедентна провокация. Това се казва в днешно съобщение на гръцкото външно министерство, цитирано от агенция АНА, предаде БТА.

По време на визитата си Ердоган заяви, че Турция и кипърските турци вече няма да толерират „игри на дипломация“ и подчерта отново решимостта си за защита на техните права върху газовите ресурси в региона.

Той напомни позицията си, че никое уравнение в Източното Средиземноморие, в което Турция и кипърските турци не заемат „справедливо място”, няма да е успешно и не може да доведе до мир и стабилност.

От гръцкото министерство посочиха, че това е директно нарушение на резолюции 550 и 789 на Съвета за сигурност на ООН и на решенията на Европейския съвет и доказателство за постоянно и все по-голямо нарушаване от страна на Турция на международното право в Източното Средиземноморие.

"Осъждаме това по най-категоричен начин и очакваме за него да се разговаря подробно на предстоящото декемврийско заседание на Европейския съвет", посочва министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови