Фронтекс започва нова операция в Средиземно море в помощ на мигранти

OFFNews Последна промяна на 31 януари 2018 в 22:09 3197 0

Снимка Архив

Европейската агенция за охрана на границите Фронтекс започва от 1 февруари нова операция в Средиземно море, за да помага на мигранти, изпаднали в беда, и да се бори с трафикантите, контрабандистите и радикалните бойци, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Новата операция, наречена "Темида", ще замени досегашната "Тритон", започнала през 2014 г. в подкрепа на Италия - дестинация на хиляди мигранти.

Зоната на действие на "Темида" ще бъде централно Средиземно море. Тя ще покрива морските пътища на мигрантите, идващи от Алжир, Тунис, Либия, Египет, Турция и Албания, гласи комюнике на директора на Фронтекс Фабрис Леджери.

"Операцията "Темида" ще осигури по-добра реакция на променящите се мигрантски потоци, както и на трансграничната престъпност. Освен това Фронтекс ще помага на Италия да се бори с престъпните дейности като трафик на наркотици през Адриатическо море", се посочва в комюникето.

За подобряване на сигурността в зоната на "Темида" се предвижда разузнаване и други действия, като засичане на чужди бойци и други терористични заплахи до външните граници на Европейския съюз.

Корабите, наети от Фронтекс, ще продължат да участват в координирани операции на компетентните спасителни центрове. Миналата година Фронтекс е участвала в спасяването на 38 000 души край бреговете на Италия, Гърция и Испания, добавя Леджери.