Френски евродепутат обяви гладна стачка с искане да се увеличи бюджетът на ЕС

OFFNews 28 октомври 2020 в 15:32 4277 0

Снимка European Parliament

Пиер Ларутюру

Френският евродепутат Пиер Ларутюру започна днес гладна стачка, за да алармира гражданите за орязванията на бюджета на ЕС в областите климат и здравеопазване, както и за въвеждането на амбициозния данък върху финансовите трансакции, предаде АФП.

"Ще остана в парламента през деня и през нощта без да се храня, за да заклеймя този скандал: хората не си дават сметка, но вървим към ситуация, при която няма да има повече пари за климата, здравеопазването, както и никакви сериозни мерки за заетостта" в следващия европейски бюджет, заяви Ларутюру пред АФП. 

Единственото решение е да се увеличат собствените средства на ЕС с истински данък върху финансовите трансакции, който ще позволи да се финансира планът за възстановяване и да се осигурят пари за здравеопазването и за борбата с климатичните промени, подчерта 56-годишният Ларутюру, който е член на групата "Социалисти и демократи" и е докладчик по бюджета за 2021 година.

През юли европейските ръководители одобриха план за съживяване след Ковид-19 на стойност 750 милиарда евро, финансиран от заеми и от европейски бюджет от 1,07 трилиона евро за периода 2021-2027 година.

Евродепутатите, чието одобрение на бюджета е задължително, настояват за 39 милиарда евро допълнително за редица програми - от образованието до изследванията, които бяха пренебрегнати в предложението за бюджета на държавите членки. Ако евродепутатите блокират текста, това би могло да забави плана за съживяване, отбелязва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови