Французин отмъсти за уволнението си, като задигна 1 млн. евро

OFFNews 29 декември 2019 в 15:48 3681 0

Френски предприемач, един от основателите на стартираща компания за цифрови технологии, открадна над един милион евро от нея като отмъщение за уволнението си, предава вестник "Le Parisien", цитиран от БГНЕС.

Стартъп компанията е създадена в Париж през 2013 г., развива успешна дейност и увеличава финансовото си благосъстояние. Но постепенно в ръководството й назрява ожесточен конфликт заради различни гледни точки по въпроса как да се развива фирмата. Непрекъснатите спорове довеждат до уволнение на един от нейните създатели - специалист по електроника и дигитални технологии. Впоследствие безработният мъж напуска страната в опит да търси препитанието си в чужбина.

Преди това обаче решава да отмъсти за отстраняването си и успява да открадне 182 биткойна, стойността на които надвишава 1.1 млн. евро.

Кражбата на криптовалута е третата по рода си във Франция. Незаконната операция е извършена професионално в периода от декември 2018 г. до януари 2019 г.

Уволненият служител е теглил сумата по електронен път на няколко пъти, като е внимавал да тегли сума под определен минимум, за да не се задейства защита, алармираща за злоупотреби.

Ощетените работодатели са внесли жалба в Службата за борба с киберпрестъпността на прокуратурата в Париж. За няколко месеца разследващите разбират кой е крадецът, и 37-годишният мъж, бе арестуван на 22 декември. Обвинен е в няколко престъпления, предстои съдебен процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови