Франция затяга мерките за пристигащи от 6 европейски страни

OFFNews 18 юли 2021 в 16:49 2207 0

От днес всички неваксинирани пътници, които влизат от Испания във Франция, трябва да представят отрицателен антигенен или PCR тест, направен не по-късно от 24 часа преди пристигането им.

Досега тестът можеше да бъде направен от 48 до 72 часа преди пътуването, но поради влошената епидемиологична обстановка в Испания периодът е намален, съобщи БНР.

Новото изискване важи както за чужденци, така и за французите, които са на почивка в Испания. Към списъка са добавени и Великобритания, Португалия, Кипър, Гърция и Нидерландия, както съобщи френският премиер Жан Кастекс. Това усложнява не само пътуването до Франция без ваксинация, но и връщането на французите, които вече са на почивка в тези държави. Намалява се обаче периодът, който се признава за валиден, след втората доза на ваксината от 14 на 7 дни за "Пфайзер", "Модерна" и "Астра Зенека" и 28 дни след еднократната на "Янсен".

Държавният секретар по европейските въпроси Клеман Бон дори препоръча на французите, които все още не са резервирали ваканциите си, да не ходят в Испания и Португалия заради високата честота на заболеваемост от Делта варианта. Въвежда се и 10-дневна карантина за неваксинирани пътници, пристигнали с отрицателен тест от страни от червената зона. Френското правителство предупреди, че ще засили сухопътния, въздушния и морския граничен контрол, за да гарантира спазването на тези мерки.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика