Франция въвежда вечерен час от днес. Нарушителите ще плащат глоба, а при рецидив - затвор

OFFNews 15 декември 2020 в 20:00 2542 0

Франция въвежда вечерен час, при който се забранява излизането навън между 20:00 ч. и 6:00 ч., считано от днес, 15 декември. Мярката е във връзка със започналата постепенна отмяна на социалната изолация, а за нарушението й ще бъдат налагани глоби.

Изключения от вечерния час ще се правят само при определени обстоятелства, които се удостоверяват с атестация, публикувана на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи на Франция: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestations-de-deplacement-couvre-feu , както и с подкрепящи съответното изключение документи.

Допустими са изключения за излизане между 20:00 ч. и 6:00 ч. в случаите на излизане между дома и мястото на работа или на обучение, коeто не може да бъде отложено; излизане за консултация или за получаване на медицински грижи, когато не могат да бъдат осигурени от дистанция, не могат да бъдат отложени или за покупка на лекарства или медицински продукти; излизане по семейни причини, за придружаване на граждани в неравностойно положение или за полагане на грижи за деца; излизане на хора с увреждания или на техните придружители; излизане в отговор на призоваване от съд или от административна юрисдикция; излизане с цел участие в мисия от обществен интерес по молба на административните органи; излизане, свързано с железопътен или въздушен транзит при пътувания на дълги разстояния; кратко излизане, в район максимум от 1 км около дома, за разходка на домашни любимци.

Изключение от задължението за спазване на вечерен час се допуска само за Бъдни вечер – 24 декември, като се препоръчва в случай на събиране това да бъдат до 6 души, без децата.

Вечерният час следва да бъде спазван включително и на 31 декември 2020 г. Глобата при неспазването му е в размер на 135 евро при първо нарушение, увеличена на 375 евро (в случай на неплащане или при неоспорване в срока, посочен в известието за нарушение). В случай на повторно нарушение в рамките на 15 дни: глоба от 200 евро, увеличена на 450 евро (в случай на неплащане или неоспорване в срока, посочен в известието за нарушение). След 3 нарушения в рамките на 30 дни: глоба от 3750 евро и лишаване от свобода за 6 месеца.

В същото време от днес, 15 декември, са разрешени пътуванията между департаментите и регионите във Франция, както и в чужбина при спазване на вечерния час. Събиранията на обществени места са забранени.

Работата от разстояние, когато е възможно, следва да се предпочита. Когато извършването на работата трябва да продължи и след 20:00 часа или преди 6:00 часа, работодателите следва да снабдят работниците и служителите с „професионална атестация", налична на горепосочената интернет страница на МВР на Франция.

При необходимост от излизане от дома между 20:00 ч. и 6:00 ч., свързано с посещение от деца на учебно заведение или място, на което се полагат грижи за деца, следва да бъде попълнена атестация, налична на горепосочената интернет страница на МВР на Франция.

Във Франция са затворени повечето обществени места, сред които барове и ресторанти, с изключение на доставките по домовете и получаване на готова храна от тях; зали, конферентни зали, увеселителни паркове, панаири и изложби. Кината, театрите и музеите са затворени поне до 7 януари 2021 г. Не работят и спортните зали и физкултурни салони, спортните клубове.

Остават отворени детските ясли, училища, колежи и гимназии при засилен санитарен протокол. Извънкласните форми на обучение и занималните, когато предлагат грижи за деца вечер след училище, също остават отворени. Работят и гишетата за обществени услуги. Домовете за възрастни хора остават отворени при стриктно спазване на санитарния протокол. Свободни за посещения са парковете, градините, горите и плажовете, гробищата. Работи общественият транспорт, както и магазини и търговски обекти, бензиностанции и гаражи, обществени перални, будки и места за продажба на вестници и тютюневи изделия, оптики, търговците на едро.

В сферата на образованието университетите във Франция преминават на дистанционно онлайн обучение, единствено някои практически занимания и професионално обучение могат да продължат присъствено; Университетските библиотеки са отворени, но посещенията са възможни след предварително вземане на среща и при спазване на санитарния протокол.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Париж на следния телефонен номер: 0033145518590, на дежурен номер в извънработно време: +33 6 23 18 09 93, както и чрез ел. поща на адреси:

с[email protected], [email protected].

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови